От платформата „Ние, потребителите“ предупредиха, че при организирането на презентации в наети зали недобросъвестните търговци злоупотребяват с незнанието на потребителите за правото им да се откажат от покупката, процедурата и сроковете.

Най-уязвими са по-възрастните, безработните и социално слабите, които са фокусни публики на организаторите на такива събития с цел продажби. А предлаганите стоки са от прахосмукачка, през козметика до възглавници, матраци и колани с ортопедични свойства за по 2 000 - 3 000 лв, посочи пред БНР основателят на платформата Габриела Руменова.

Източват ни картата с обяви за евтини стоки

Експертът обясни, че потребителите имат право да се откажат от покупката извън търговски обект в 14-дневен срок от сключването на договора или доставката на стоката, но за целта следва да спазят законоустановената процедура и срокове.

Първо, трябва най-късно до две седмици да уведомят търговеца за желанието си да развалят договора, като изпратят стандартния формуляр за отказ, който търговецът трябва да им е предоставил най-късно при покупката. Търговецът на свой ред следва да уведоми без необосновано забавяне, че е получил заявката.

istock
istock

Втората стъпка е до 14 дни след изпращането на формуляра за отказ да върнат стоката на търговеца на посочения от него за тази цел адрес.

Нова онлайн измама при продажба на лични вещи

До 14 дни от получаването на стоката търговецът трябва да възстанови на потребителя заплатената сума и то по начина, по който е била платена, освен ако двете страни не договорят друго. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg