Внимание – измами в интернет. COVID-19 поощри интернет търговията, която наред с предимствата си, крие подводни камъни и възможност за злоупотреби, за които в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS разказва Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

По думите му е било логично да има големи намаления и отстъпки с отварянето на моловете, защото има много залежали стоки. А за някои дрехи се е прескочил активния сезон и се е отишло направо в сезона на намаленията.

Моловете се изпразват

Според него най-важното е да има стара и нова цена, за да сме сигурни, че има намаление.

"По-добре да не гледаме процентното намаление, а самата цена. Трябва да не се отказваме да си търсим правата и да сигнализираме на институциите", призова Николов.

istock
istock

"Търговец в Африка и Азия може да бъде недосегаем за закона тук, трябва да си даваме сметка къде е локализиран конкретен сайт, в който пазаруваме. Ако е извън ЕС, става много трудно търсенето на права. Да внимаваме с Китай, откъдето са мнозинството", обясни той.

Масови опити за измами в сайтове за продажби на стоки втора употреба

"Липсата на контакти на търговеца е най-честото нарушение, да бъде откриваем на физически адрес. При онлайн покупките няма 30-дневен срок за връщане", сподели още Богомил Николов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg