Бум на измами при покупка и продажба на скъпи стоки в интернет, отчитат контролните органи, предава Нова телевизия. В жертви през последните седмици се превърнаха десетки българи, които търгуват с техника, висок клас спортни стоки и дори луксозни коли през платформите за обяви.

Най-често жертвите се атакуват през платформи за безплатни обяви, сайтове за продажба на коли и страници за запознанства. Измамниците се насочват предимно към луксозни или редки стоки – като лаптопи, фотографски оборудване, автомобили и велосипеди, селскостопанска техника и дори екзотични животни от редки породи. Мишени са както купувачи, така и търговци.
 
Защо в крайна сметка остават с празни ръце?
 

Планински велосипед – висок клас, на добра цена. Атрактивната оферта привлича Лъчезар Захариев - докато търси ново колело, с което да преодолява труднодостъпните маршрути. Обявата е публикувана в една от най-големите онлайн платформи с обяви за нови и употребявани велосипеди.
 
Там Лъчезар се свързва с търговеца. Според описанието в обявата: чешки гражданин. „Там започнахме да се разбираме – има ли го налично колелото, каква е цената, на която го продавате, можем ли да я намалим, доставката колко ще бъде“, разказва Лъчезар.
 

istock
istock

Договарят се за цена на велосипеда от 2300 евро. И още 75 евро за доставка. За да пристигне колелото в България търговецът предлага услугите на фирма, която да направи доставката. Скоро по имейл с Лъчезар се свързва посредникът – голям онлайн магазин за спортни стоки. Той изпраща и инструкциите за получаване на доставката.
 
Комуникацията за доставката се води на английски език. Според указанията: парите, които Лъчезар преведе, ще бъдат изтеглени едва след като пратката бъде доставена.
 
Лъчезар превежда парите за планинския велосипед по сметка на частно лице в люксембургска банка. И започва да чака покупката.
 
„Имах срок за пристигане – на датата ми се писа сутринта, че има забавяне заради COVID-19, след това – на новата дата не получих никакъв имейл, нямаше и следа от колелото. Тръгнах да се свързвам с тях, но така и нямаше контакт“, казва Лъчезар.
 
Така той разбира, че е измамен. Подобни сигнали от потребители, останали с празни ръце след поръчка на скъпи стоки, пристигат все по-често до контролните органи.

istock
istock

 „В ЕПЦ периодично получаваме подобни сигнали, като последните дни те се засилват осезаемо за съжаление. Продавачите изпращат договори и доказателства – под формата на документи, и така потребителите смятат, че всичко е законно, за съжаление при нас такава проверка няма как да се направи“, обяснява Соня Спасова – Европейски потребителски център.
 
Така плащат големи суми за скъпи стоки, а в замяна не получават нищо, разкриват схемата контролните органи. Пътят на измамната сделка в повечето случаи започва от  сайтове за безплатни обяви.
 
Повече по темата гледайте във видеото

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg