Цялата пенсионна система е ерозирала вследствие на създадените в нея неравновесия. Преизчисляване на пенсиите ще доведе до много по-справедливо компенсиране.  Това обясни в интервю за БНР Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет и бивш социален министър. По думите й „това не може да стане с хвърляне на едни 50 лева.“

Новият парламент трябва да уреди редица въпроси, касаещи дистанционната работа, каза още Шулева.

Работата от разстояние по сегашното законодателство засяга основно работата от дома. Пандемията обаче наложи и други практики – да се работи от споделени пространства, извънградски имоти, дори от колата. Динамиката на живия живот налага корекции в законодателството, подчерта Лидия Шулева.
 

istock
istock

Сред въпросите, които се нуждаят от уреждане, са безопасните условия на труд и нормирането на работното време. Предизвикателства са и повишаването на технологичната обезпеченост и дигиталните компетентности, смята Лидия Шулева. По думите й много от предприятията миналата година е трябвало да преминат към дистанционна работа, без да имат готовност за това.

Осигурителният доход, от който зависят пенсиите, се вдига

Работата от разстояние създаде и положителни, и отрицателни последствия, обобщи Шулева. По думите й в много от случаите, особено за жените, това е създало допълнителна възможност за грижа за семейството и децата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg