Прекомерната намеса на политиката в пенсионната система, доведе до сериозно изкривяване и тя все повече заприличва на система за социално подпомагане, а не на система, която отразява приноса на човек към една осигурителна система. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Минчо Коралски, бивш министър на труда и социалните грижи в правителството на Жан Виденов.

Според него акцентите в днешната дискусия при преговорите за съставяне на кабинет на тема “социално подпомагане“ трябва да са много. Този, който най-много се артикулира в обществото е как ще продължи да действа системата на социалното осигуряване. Най-вече пенсионната система.

Следващото място са проблемите на социалното подпомагане, тъй като нашата система на социални услуги е на практика силно централизирана. Това са държавно делегирани дейности, които се предоставят на общините. Нещо, което го няма никъде в европейската практика. Дали ще направи този завой, който се очаква от нас и от нашите европейски колеги от дълги години, това също ще го видим, допълни бившият социален министър.
 
Относно пожара в дома за възрастни хора в село Рояк, Коралски обясни, че когато говорим за причините за инцидента, трябва да имаме предвид няколко неща. При всички случаи тази неприятна и трагична случка, ни навежда на няколко мисли – до каква степен се осъществява контрол върху тези заведения, в състояние ли е държавата да осъществява контрол и как се разпределя той.  Ако става въпрос за електротехническа експертиза, тя очевидно не е от компетенциите на службите за социално подпомагане, посочи той

Вижте как се променят пенсиите от Коледа

Според него трябва да се види колко и какви проверки са правени, за които отговаря противопожарната служба. Би трябвало да се провери дали е имало организирана схема, по която при случаи на бедствия хората да се извеждат. Редица неща, които ще трябва да установи самото следствие.
 

istock
istock

По темата за грижата за възрастните хора у нас има три субекта, които се занимават с тази дейност – държавата, общините и частните домове. Би следвало първо да се направи проверка, която да установи фактическото състояние, след това да се установи в каква степен те покриват изискванията, за да могат да съществуват като такива институции.

И най-накрая би следвало да се провери до каква степен нормативната уредба отговаря на променените изисквания. Имам предвид заплащане, квалификация и всичко онова, което би трябвало една социална икономика, свързана с предоставяне на социалните услуги, да има, каза Минчо Коралски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg