От днес започва изплащането на преизчислените пенсии. Възрастните хора могат да получат парите си до 20 октомври, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

По-висока пенсия ще получат 894 249 пенсионери от общо 1,97 милиона пенсионери, които получават пенсия за трудов стаж  и възраст или това означава, че 45,3% от пенсионерите получават по-голяма сума от пенсии и добавки през октомври в сравнение със септември.

Това обаче основно са стари пенсии, като 69 на сто от хората, които ще получат увеличение, са с пенсии, отпуснати до 20007 г.

От 1 октомври 2022 г. бяха преизчислени отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии. Това са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях.

Вижте телефона, на който може да питате НОИ за пенсиите

В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност, ако размерът им, като по-благоприятен, е определен като за пенсия за трудова злополука и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg