От днес започва изплащането на по-високите пенсии, които бяха гласувани от парламента. то ще продължи до 20 юли.

По думите на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов още на 7 юли хората, които получават парите си по банков път, ще получат средствата по картите си.

Другите, които получават пенсиите си чрез „Български пощи“, ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от определените графици на съответните пощенски станции.

От „Български пощи“ препоръчват, с цел избягването на опашки, възрастните хора да използват не само сутрешните, но и следобедните часове, както и да се съобразяват с графиците, които са налични в пощенските станции.

Въпреки увеличението, през юли тази година 306 хил. възрастни у нас ще продължат да получават по-ниска пенсия от прага на бедност от 413 лева.

Пенсионери ще получат по-малко пари през юли

„Около 10% ще бъдат завишени пенсиите на всички лица, ако отчитаме, разбира се, 60-те лева и всякакви добавки, които се изплащаха към различните видове пенсии - през предходния месец като пенсия, добавки и допълнителни суми", коментира преди дни управителят на НОИ.

Минималната пенсия вече е 467 лева след приетата бюджетна актуализация, а максималната – 2000 лева.  Средната за страната пък достига 666 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg