Правителството разширява възможностите за прехвърляне на индивидуалната партида в универсален фонд в НОИ, като на практика премества сегашния срок - 5 години преди навършване на възраст за пенсия, за 2038 г. Това съобщи социалният министър Деница Сачева. От думите й се разбра, че днес се очаква да бъдат публикувани промените за това.
 
Както е известно, догодина с промени в Кодекса за социално осигуряване се отваря нов прозорец за прехвърляне на партиди в НОИ за всички, изпуснали 5-годишния срок. Той ще бъде от 1 януари до 30 юни 2021 г. За хората, които предстои да се пенсионират от 1 януари 2022 до 31 декември 2025 г. срокът за прехвърляне на партиди ще бъде до 1 година преди навършване на възраст за пенсиониране.

За хората, които ще се пенсионират от 2026 до 2030 г. срокът ще се увеличи на 2 години, от 2030 до 2035 г. - на 3 години, за 2036 и 2037 г. ще бъде 4 години, и от 2038 г. ще се върне на 5 години, както е в момента, съобщи Сачева.
 
Колкото по-близо си до пенсиониране, толкова по-наясно си каква пенсия ще получаваш, аргументира се министърът. Тя потвърди, че първите пенсионери на реформата ще получават 20-35 лв. втора пенсия в масовия случай, но отново увери, че индивидуалният коефициент, с който ще се намалява основната пенсия, ще падне под 10%. НОИ трябва да изготви методиката за това до края на тази година.
 

istock
istock


Изплащат пенсиите и добавките към тях

Социалният министър обясни и видовете продукти, които ще предлагат универсалните фондове - пожизнена пенсия, разсрочено плащане и еднократно изплащане. Те зависят не от избора на пенсионера, а от натрупаното в партидата му, като пожизнена пенсия ще е възможна само ако месечното плащане надхвърли определен размер, който ще се фиксира в кодекса за социално осигуряване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg