В закона за бюджета на ДОО има заложени пари за увеличение на пенсиите от юли с около 5% на всички пенсии за старост. Предвидено е и увеличение на социалната пенсия за старост, като предстои следващата седмица служебното правителство да вземе решение.

Това съобщи служебният заместник-социален министър Надя Клисурска пред БНТ.

Тя поясни, че един от първите ангажименти на служебното правителство е мярката 50 лева добавка към пенсиите да продължи до края на юни.
Тя благодари на всички министерства, които преразгледали разходите, за да могат да обезпечат над 100 млн. лв. за мярката за пенсионерите за месец юни.

Тази мярка се отпуска от служебния кабинет, защото е антиковид мярка, коментира Клисурска. И добави, че това е една глътка въздух за пенсионерите.
Според нея до някъде справедливостта е била нарушена в пенсионно-осигурителния модел.

Вдигат социалната пенсия от 1 юли

Нивата на безработицата са близки до нивото преди ковид кризата. Има сектори, които са трайно засегнати от пандемията и е необходим един сериозен анализ и една сериозна ревизия на мерките, настоя зам.-министърът.

istock
istock

Голяма част от мерките и мярката 60/40 са изсветлили сивата икономика, уточни тя. Битката със сивата икономика продължава, но е изключително важно всички действия и мерки, които ще предприеме правителството, за да може икономиката, бизнесът и хората да се чувстват подкрепени и да може адекватно да излязат на светло тези, които не са, настоя Надя Клисурска.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg