Бум в продажбата на климатици и вентилатори заради жегата. Това отчетоха търговци на техника в разгара на лятото. Заради повишеното търсене цените са значително по-високи от предишни години, а за монтаж потребителите чакат средно по месец. Високите температури вече повишиха и потреблението на ток.

През последните дни температурите минаха 40 градуса. В най-топлите дни веригите за бяла техника отчитат ръст в продажбите: до 7 пъти - при климатиците и 10 пъти - при вентилаторите.

Повишеното търсене – още през зимните месеци – доведе до по-високи цени – средно: с 15-20 %, както и до списъци за монтаж, информира NOVA. Цените за най-икономичните, хиперинверторни устройства към момента започват от 1500 лв.

40-градусова жега. И бързи решения за бягство. След няколко дни на високи температури, Кирил Колев е принуден да купи климатици, за да се справи с горещините.

„Това е спасението. В тези жеги нямам как. Сега съм на вентилатор, но не е решение”, посочва Кирил Колев, потребител.

Пестим 300 лева от сметката с качествен климатик

Колкото градусите навън вървят нагоре, толкова – скачат и продажбите, отчитат и във веригите за черна и бяла техника. В този магазин само през последните дни покупките на климатици и вентилатори са се повишили с пъти.

istock
istock

„От 2-3 седмици, откакто лятото трайно показа, че ще бъде горещо – все повече наши клиенти решиха да купят климатик. Продажбите са поне 5-6 пъти повече от нормален период, а в сравнение с миналото лято – някъде два пъти повече климатици сме продали за това време. В момента в този отдел имаме повишен брой консултанти с оглед на повишеното търсене, за да може клиентите да получат коректна консултация и да не се налага да правим допълнителни разходи, ако не е добре подбран или монтиран уредът”, посочва Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника.

Как да изберем най-подходящия уред за нашия апартамент и колко ще ни струва прохладата през лятото?

Повече гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg