Асоциация „Активни потребители“ предоставя възможността на всеки българин да се включи в колективното закупуване на климатик за домашна употреба, който да вземе на преференциални цени и така да облекчи семейния бюджет. Способът за борба с високата инфлация не е нов, като е реализиран успешно в редица държави в Европа. Всеки желаещ може да се запознае с условията и да се регистрира на сайта obstapokupka.online. Записването за групова покупка е безплатно, а участието е необвързващо, съобщиха от асоциацията.
 
Инициативата е част от проекта Clear-X, финансиран по програмата на ЕС „Хоризонт 2020“, който има за цел да улесни потребителите при закупуване и инсталиране на технологии за възобновяема енергия в техните домове. Те ще могат да се регистрират в кампаниите за колективна поръчка и да бъдат подпомогнати по време на процеса по закупуване. Всички устройства са преминали през лабораторни тестове, за да се установят най-добрите продукти на пазара.
 
“В самия си замисъл този проект цели да насърчи европейските граждани да участват в прехода към възобновяема енергия, част от климатичните цели на Европа. Освен че ще позволи на потребителите да имат по-активна роля в достигането на климатичните цели на Европа, чрез въвеждането на тези технологии ще се намалят и разходите на потребителите. Това от своя страна помага на уязвими потребители да се измъкнат от енергийна бедност”, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“. Николов допълни, че “колективните покупки обединяват отделни потребители, които споделят общ интерес, създавайки силна позиция при договаряне за намаляване на цената. Това дава много по-голям стимул на търговците да предлагат по-големи отстъпки. Колкото повече потребители се присъединят, толкова по-голяма е нашата сила.”

Внимавайте кой и как ви монтира климатика

Всички климатици ще имат включен монтаж за улеснение на потребителите, както и висока оценка от задължителен лабораторен тест. Освен това, асоциацията ще съблюдава спазването на потребителските права от участващите търговци. Груповата покупка се извършва като онлайн кампания и цялата комуникация ще се осъществява чрез уебсайта и имейла на потребителите. Всеки уред работи ефективно и постига по-дълъг експлоатационен живот, само ако се използва и поддържа правилно. Затова ще бъдат предоставени и експертни съвети относно използването и поддръжката на климатика.
 

istock
istock

Общо девет организации участват в проекта CLEAR-X. Седем от тях са признати потребителски организации, които предоставят съвети на потребителите на национално ниво: ALCO (Литва), BNAAC (България), CCA (Кипър), DECO Proteste (Португалия), OPM (Северна Македония), SOS (Словакия), ZPS (Словения). Другите две организации са европейската мрежа от потребителски организации (BEUC), както и глобалния консорциум на потребителските организации (ICRT), които сътрудничат при проучване и тестване на потребителски услуги и продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg