Повечето българи продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване през октомври, въпреки че техният дял леко намалява в сравнение с три месеца по-рано.

Това показват последните данни на НСИ за доверието на потребителите. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за "покупка на кола", за "покупка или построяване на жилище (вила)" и за "подобрения в дома" през следващите дванадесет месеца.
 
С 0.8% нараства доверието на потребителите през октомври спрямо нивото си отпреди три месеца, отчитат още от Националния статистически институт. Това се дължи на повишеното доверие сред градското население.
 
Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация у нас през последните дванадесет месеца бележи леко подобрение, в резултат на което балансовият показател се покачва с 3.6%.Очакванията на живеещите в градовете са положителната тенденция да продължи и през следващата година за разлика от населението в селата, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано.
 
Спрямо юли се отчита спад на негативизма както в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства, както през последната година, така и в прогнозите им за следващите дванадесет месеца.
 

istock
istock

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани при предходното наблюдение. В същото време и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

С 500 лева по-малко харчим на месец

Относно безработицата в страната през следващите дванадесет месеца обаче песимизмът нараства, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg