„Твърде рано е да очаквате в рамките на един месец да има резултат. Ние сме направили прогнози, които предвиждат в рамките на от 3 до 6 месеца да има някакъв резултат от действията на комисията – това, което е свързано с откриването и констатирането на нелоялни търговски практики”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев по повод проверките, които държавата прави в търговските вериги.

Цените при храните влизат в промоции

Най-честите нарушения, които Комисията открива, са свързани с подвеждаща информация, която заблуждава потребителите, подчерта Алипиев.

istock
istock

„Това, с което най-често се сблъскваме, е цена на щанд, която е различна от тази на касата, привличане на потребителите с промоции, за които количествата на стоките не са обезпечени”, обясни шефът на КЗП. Именно по този начин търговците изкривяват икономическото поведение на потребителите и създават предпоставки за изкуствено завишаване на цени, каза още Стоил Алипиев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg