"През последните 2 седмици цените на горивата изпълзяха напред щом започна да се говори за компенсацията от 25 стотинки, горе долу с тази сума. Целта е компенсацията да бъде осигурена по някакъв начин за доставчиците на горива. Опасенията са, че дълго време те ще трябва да покриват от джоба си разликата". Това заяви  по NOVA NEWS Васко Начев, енергиен експерт.

По думите му рафинерията в Бургас няма да откаже да работи с друг вид нефт, който не е руски, тъй като иначе трябва да затвори.

Колко ще ни струва пътят до морето с различните видове транспорт

"Цената на горивото не може да бъде предопределяна за дълъг период напред. Пазарите са много волативни, абсурд е да има предвидимост. Има поне 10 вида нефт, които могат да заместят руския уран. Технологично нещата не изискват кой знае какви пренастройки, камо ли 2 години напред. Някой подвежда в тази посока управляващите", смята той. 

Според него на глобално ниво има преструктуриране на нефтения пазар.

istock
istock

"Огромни количества за май постъпват от Щатите, а нигерийският петрол достигна нечувани нива на добив. Руски петрол се насочва към Далечния Изток като компенсация на намаленото търсене в Европа. Цените ще тръгнат надолу когато ръстът стане непоносим", подчерта Начев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg