"Освобождаването на стратегическите резерви на Америка ще свали цената на суровия петрол, може би и на горивата, но това е краткосрочно решение. След 3-4 месеца цените отново ще тръгнат нагоре. Няма много фактори за понижаване на цените. В близките 6-7 месеца не виждам как ще се случи. Ако Русия спре доставките, цените ще се увеличат с около 35-37 стотинки."

Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му лошият сценарий за нас е прекратяване на доставките на руски газ.

Бензинът е поскъпнал средно с 30 стотинки за литър през март


"Може да се намали ДДС върху цените на горивата, което ще значи намаляване на приходите в хазната. Най-доброто, което може да се случи е цената на суровия петрол да се задържи под 100 долара. Така цените на горивото у нас може да са малко под 3 лева", обясни той.  И допълни, че няма опасност от недостиг за гориво. "При кризисна ситуация държавата има запаси за 90 дни", посочи Бенчев.


За него спекулата на свободния пазар е странно понятие, по-скоро става дума за непремерени ходове.

Цените на горивата – болната тема изглежда ще продължи да бъде такава и в следващите седмици, защото засега не се вижда кога бензинът и дизелът ще спрат поскъпването си. Това удря директно както бюджетите на големите компании, така разбира се и джоба на обикновения шофьор – за него скъпият бензин означава лишения. 

В Благоевград хората вече започват да прибягват до икономии - карат по-бавно.

Цените на горивата може да паднат

"Все пак нали за обикновено карам на дълги разстояния, и ако увеличиш скоростта, всъщност увеличаваш и разхода и цената на един дълъг път се увеличава доста по-сериозно, макар и с такава малка разлика в цените на горивата, но дългите пътища реално вече струват доста повече", казва гражданин.

Простите сметки показват, че през горивата минава най-прекият път към фалитите.

Хората се надяват маршът нагоре в цените да спре, за да започне поне частично нормализиране на пазара на горивата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg