Санкции ще има и за потребителите, които не спазват мерките в търговските вериги, въведени заради пандемията от коронавируса. Това каза на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той допълни, че по нареждане на министър председателя са проведени 2 срещи с търговските вериги в България. Те поеха ангажимент за спазване на мерките. Голяма част са реорганизирали своята дейност. Някои от веригите са удължили възможността си за работа. Някои са назначили повече охрана, допълни министърът на икономиката.

"В момента се прави график за МВР за да не се допусне ситуация, в която ще се нарушат мерките", каза още той.
"Санкции ще има и за потребителите, които не спазват мерките. МВР, РЗИ, пожарната и Комисията за защита на потребителите ще се включат с работа на терен и ще подават сигнали към РЗИ", каза още министърът.
 
Доц. Ангел Кунчев обясни, че има три институции, които са приели много сериозно мерките - хотелите, училищата и търговските вериги. Други са заобикаляли закона през интернет и с пароли. "Има вериги, които са ограничили присъствието дори на 15 кв. м. Срещата е именно, за да е полезен НОЩ.

istock
i

С удълженото работно време се дава възможност на хората да пазаруват рано сутрин и късно вечер, за да се избягват струпвания и заразяване. БАБХ също ще се включат по оптималната организация на работата. Каквото и да измислим, ако хората нямат съзнание, нищо няма да постигнем", предупреди Кунчев.

Окончателно: Молове и ресторанти остават затворени до 31 януари

Благодаря на големите хранителни и нехранителни вериги, ще видите, че има охрана на входа, има ограничение на присъствието, има маски. Друг е въпросът, че не могат, създавайки такъв ред, да регулират тълпата, която ще се събере отвън", каза още той.

istock
istock

"Мерките дадоха своя първи ефект, но не видяхме това по отношение по случаите на смъртност. Можем да сме на една маса и здравни власти, и бизнес, и министерството на икономиката", посочи Лъчезар Борисов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg