Вместо първоначално предложената цена на природния газ за ноември от 124,76 лв. за мегаватчас, днес от "Булгаргаз" ЕАД актуализираха предложението си и вече предлагат през ноември природният газ да се продава за 119,87 лв. за мегаватчас. Това става ясно от измененото заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена на природния газ за ноември, което е качено на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/

Така първоначално предложеното поскъпване беше с около 32%, при актуализираното предложение на "Булгаргаз" се предвижда природния газ да поскъпне с 24% през ноември.

Къде плащат най-ниски сметки за ток и газ

Предложената от заявителя цена от 119,87 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) включва компонентите за дейността "обществена доставка" и "задължения към обществото". 

istock
istock

Припомняме, че по време на откритото заседание на КЕВР на 28 октомври изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов каза, че заявлението, което общественият доставчик ще внесе днес сутринта, ще е за по-ниска цена от прогнозираната. Причината е в лекото понижение на цените на европейските газови пазари през последните няколко дни.

КЕВР на закрито заседание днес от 15:00 часа ще реши окончателно на каква цена ще се продава природният газ този месец.

За изминалия месец октомври КЕВР беше утвърдила цена от 94,54 лв. за мегаватчас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg