По-евтина ли е била храната във вашата страна, отколкото в останалите членки на Европейския съюз през миналата година? В днешна публикация европейската статистическа агенция Евростат обобщава най-новите си данни за разликата в индексите на ценовите нива на потребителските стоки и услуги сред държавите от ЕС и онагледява разликите между страните.

Разликите са представени и по държави, и по сектори. Стоките и услугите, разгледани в изследването, са разделени в 10 сектора: "хранителни продукти", "хотелиерство и ресторантьорство", "отдих и култура", "комуникации", "транспортни услуги", "лични превозни средства", "мебели и обзавеждане за дома", "поддържане на дома", "облекло и обувки" и "алкохолни и тютюневи изделия".

Как се стига до "шринкфлация"

Индексите осигуряват сравнение на ценовите нива на страните спрямо средните за ЕС. Ако индексът на дадена държава е над 100 пункта, което е определено за средна стойност за ЕС, цените в съответната страна са по-високи в сравнение със средните за Общността, а ако индексът е под 100 пункта - цените са относително по-ниски.

Данните сочат, че потребителските цени в България през 2021 г. регистрират в различна степен по-ниски нива спрямо средните за ЕС в следните сектори:

- "хранителни продукти" - по-ниски с 22,6 на сто;
- "хотелиерство и ресторантьорство" - по-ниски с 53,6 на сто;
- "отдих и култура" - по-ниски с 34 на сто;
- "комуникации" - по-ниски с 25,4 на сто;
- "транспортни услуги" - по-ниски с 48,3 на сто;
- "лични превозни средства" - по-ниски с 14,1 на сто;
- "мебели и обзавеждане за дома" - по-ниски с 43,3 на сто;
- "жилищни разходи" - по-ниски с 64,4 на сто;
- "облекло и обувки" - по-ниски с 23,6 на сто;
​​​​- "алкохолни и тютюневи изделия" - по-ниски с 35,6 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg