Ракия ще може да носи надписа „отлежала“, само ако е съзрявала в дъбови бъчви не по-малко от 6 месеца. Това предвижда проект на Закон за виното и спиртните напитки, който е внесен за гласуване в Народното събрание.

На етикета ще пише „стара“, ако ракията е стояла в бъчви не по-малко от три години. Бренди или ракия могат да се предлагат като „специални“, ако са произведени по традиционна технология или от специални сортове грозде или плодове, пише още в закона.

„Резерва“ на етикета може да се сложи, само ако напитката е произведена от дестилати, съзрявали в дървени бъчви, като средната възраст на купажа е не по-малка от 5 години, а за „специална резерва“ - не по-малка от 10 години.
Производители и търговци, които слагат тези надписи на етикета без да са спазили изискванията на закона, ще бъдат глобявани с между 30 000 до 50000 лева.

Забранява се на етикетите на спиртни напитки, предлагани по магазините, да се добавят  допълнителни думи или изрази като „род“, „вид“, „тип“, „метод“, „имитация“, „с вкус на“, „са аромат на“ или други подобни, с които се заблуждават потребителите.

istock
istock

Плодовата ракия може да носи наименованието „ракия“, допълнено с името на плода,, само когато е произведена изключително само от посочения вид плод. На крушовата ще пише на етикета „Вилямова“ („Williams“), когато е произведена само от круши от сорта „Williams“.

Който произвежда, разпространява или продава оцет менте ще се наказва с глоба от 500 до 2000 лева, ако е физическо лице, и от 2000 до 10 000 лева, ако е фирма или едноличен търговец При повторно нарушения глобата става в двоен размер, пише още в Закона за виното и спиртните напитки.

Засаждане на нови лозя - само с разрешение

В него е записано точно какво трябва да съдържа напитката, за да носи надписа „Оцет“ на етикета. Тя трябва да е получена чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове (всяка тяхна част  или сок), плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.

istock
istock

В зависимост от суровините ще има пет вида оцет – винен, плодов, алкохолен, балсамов и ароматизиран.

Всички производители на оцет ще се вписват в регистър, като в един производствен обект ще се регистрира само един производител.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg