От седмица насам сме свидетели на масиран натиск от страна на Асоциацията на колекторските агенции в България, която настоява да не се въвежда забрана, служители на фирмите събирачи на дългове да посещават длъжници в дома и на работното им място.

Това предупреждават в писмо от Асоциацията за защита на потребителите.

В свое становище по повод предложени промени в Закона за защита на потребителите, колекторите изтъкват, че тези посещения водели до споразумение за намаляване и плащане на борча. Подобни аргументи не само, че са несъстоятелни, а засягат фундаментални принципи, заложени в конституцията като неприкосновеността на частната собственост и гражданските права.

Това означава, че едната от двете спорещи страни ще има повече правомощия. Тоест узаконяване на некоректни практики, на които често сме ставали свидетели, като медиите многократно са съобщавали за тормоза на колекторите, посочват от потребителската асоциация.
Според тях този тормоз освен психически, неведнъж се е превръщал и във физически.         

Според Асоциацията на колекторските агенции, посещенията довеждали до постигане на споразумение за погасяване на задължението.

От Асоциацията за защита на потребителите апелират националния омбудсман Диана Ковачева да реагира адекватно като си влезе в ролята на защитник на гражданите.

istock

Редно е да прояви интерес с какви средства се постигат тези споразумения, защото в противен случай ако мълчанието на омбудсмана продължи това ще е ясен знак на чия страна стои. Дори кредиторите с признати от съда вземания нямат право изобщо да притесняват длъжниците, камо ли колекторите да могат да влизат в къщите на хората.

Предлагат облекчения за длъжниците

Те настояват още народните представители да не приемат предложените промени, които предвид тяхната несъстоятелност следва да бъдат оттеглени. Нека се пристъпи към стартиране на процес за изработване на качествен и работещ закон уреждащ дейността на лицата занимаващи се със събиране на вземания, базиран на вече утвърдени международни практики. 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg