Облекчения за длъжниците предлагат в свое становище от Министерство на финансите по  внесени от депутати от ГЕРБ промени в Закона за защита на потребителите.

То предвижда кредиторите да нямат възможност да продадат вземането си на колекторска фирма при първото забавяне на някоя вноска при потребителските заеми и договорите за разсрочено плащане.

Кредиторите трябва да предприемат действия за доброволно плащане при забавяне на вноска от клиента за някакъв минимален период от време, в който да нямат право да прехвърлят вземането, предлагат от МФ. Това ще даде възможност на потребителите с временни затруднения да възстановят плащанията и ще предотврати практиките на недобросъвестни кредитори да прехвърлят вземанията си на колекторски фирми и при най-малката забава от страна на длъжника.

Депутатите от ГЕРБ предлагат дълговете на хората да не могат да бъдат прехвърляни, ако не са дали писмено съгласие за това. А освен това кредиторът да бъде задължен да уведоми клиента си за прехвърляне на вземането на колекторска фирма на последния съобщен от потребителя адрес.

Уведомлението на длъжника да бъде доказвано с подпис върху обратната разписка за писмото или по друг подходящ начин, предлагат от финансовото ведомство. От значение за защита правата на потребителите е уведомлението да бъде реално извършено и потвърдено, посочват от министерството.

istock
istock


Любо Дацов: Няма лесно решение на въпроса за “вечния длъжник”

Вземане от потребител да не може да бъде прехвърляно частично или на няколко колекторски фирми, предлагат още депутатите от ГЕБ. Да бъде създаден регистър на фирмите, които се занимават със събиране на дългове, предлагат от БНБ в свое становище към законопроекта. И допълват, че контролът дали колекторите прилагат нелоялни търговски практики трябва да се осъществява от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Според МФ регистърът на колекторите трябва да е именно към КЗП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg