Политиците се изкушават да предлагат и приемат прости и лесни на пръв поглед решения, при това на много сложни и сериозни проблеми, смята финансистът Любо Дацов.

Това е опасно и често с дългосрочен негативен ефект върху икономиката и обществените отношения.

Точно в тази плоскост се движи дебатът около въвеждането на абсолютна давност за задълженията на физическите лица според експерта и приемането на текстовете ще доведе до влошаване на инвестиционния климат.

Абсолютната давност стимулира недобросъвестните платци


Според него проблемът с т.нар. лоши дългове е твърде сериозен, за да бъде решен за седмица, без да се навлезе в конкретика и да се направи коректна оценка на въздействието.

istock
istock

“Проблемът е, че в обсъжданията се разглеждат предимно взаимоотношенията между финансиращи организации и физически лица. Но над 10% от оборота на парични средства в страната се случва между две физически лица. Като се намесва в техните договорни отношения и лишава едната страна от правото си да търси плащане, държавата на практика награждава неизрядната страна. Това е намеса в личностните отношения и тези, които я изпитат на гърба си, първи ще видят сериозните негативи около промените в проектозакона“, коментира Дацов.

Край на вечния длъжник у нас

Той посочва, че особено при наличното огромно разслоение на обществото, в което депозитите на домакинствата рядко надхвърлят 1000 лв., изкушението недобросъвестните платци да бъдат защитени по този начин е огромно.

Но не по-малки се очертават и щетите. И тези щети ще бъдат платени от този, който обичайно плаща всеки икономически експеримент – отговорните.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg