Над 261 хиляди лица са получили помощ за отопление за петте месеца на отоплителен сезон 2021-2022 година.

Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на редовния блицконтрол. Министър Донев отговори на въпрос за енергийните помощи на народния представител Антон Тонев от ПГ "Продължаваме Промяната".

Министър Донев уточни, че помощта за този отоплителен сезон е увеличена с 6,8 процента и съответният й размер е 523.55 лв. Той каза, че допълнително, с решение на правителството, е била отпусната допълнителна еднократна финансова помощ в размер на 300 лв. на лица и семейства, които са в риск и имат необходимост от подпомагане.

Как да получите нов климатик или екопечка

По думите на министър Донев с тази еднократна финансова подкрепа са били подпомогнати 27 349 лица. Той посочи, че от днес тези 300 лв. се изплащат.

"Най-много от помощта за отопление са се възползвали в областите Пловдив, Благоевград и Враца", каза министър Донев. Той припомни, че въпросната еднократна финансова подкрепа от 300 лв. е била осигурена чрез допълнителен трансфер от централния бюджет в размер на 15 млн. лв. и обхваща всички лица, които поради повишаване на определения диференциран доход с до 30 лв. не са попаднали в обхвата на целевата помощ за отопление.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg