Драстичен ръст на разходите на родителите. През последната година отглеждането на деца струва поне с 20% повече, показа проверка на NOVA. Нагоре вървят както разходите за основни бебешки и детски стоки, така и тези за частни градини, допълнителни занимания и детски кухни.
 
В експеримента ще сравним цените на основни детски и бебешки стоки и услуги – у нас и в още три европейски държави – Франция, Австрия и Великобритания.

В списъка ни влизат пелени, адаптирано мляко, пюре и шише с биберон. През последната година търговците отчитат ръст от поне 20%. Нагоре вървят и разходите за частни градини, детски кухни и образователни пособия. Ще сравним и основните помощи, с които правителствата в отделните държави подпомагат родителите.
 
От сметките за основни стоки през таксите за градина до допълнителните занимания. Всеки разход за отглеждането на децата расте през последната година, пресмята Наталия Такова. Като майка внимателно следи цените на щанда, когато купува най-необходимото за синовете ѝ.

Завишени ли са изкуствено цените на храните у нас

„Аз съм майка на две деца: едното е на 5.5 г., другото - скоро ще навърши 3 г. Това, което наблюдавам е един значителен ръст по отношение на основни продукти за бебета и малки деца: като се започне от пелени, през детски пюрета и др. основни потребности, които има едно дете”, разказва Наталия Такова, майка и гл. редактор на „Ох, на мама”.
 

istock
istock

С нейна помощ ще пресметнем: колко са нараснали разходите за основните стоки и услуги за отглеждане на деца: у нас и в още три европейски държави. Изготвяме списък за най-необходимото за бебетата и малки деца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg