Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разглежда с особено внимание поведението на търговските вериги при формирането на цените на хранителните стоки към крайните потребители, съобщава КЗК.

В случай, че от събрани информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, представляващи нелоялна конкуренция, забранени търговски практики или забранени споразумения (картели), Комисията ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия, заявяват от КЗК.

Комисията насърчава всеки, който разполага с информация и/или доказателства за евентуално антиконкурентно поведение на пазарните участници, да предостави същите на електронен адрес delovodstvo@cpc.bg или посредством анонимния електронен канал за подаване на сигнали на интернет страницата на КЗК - www.cpc.bg/signals.

Има ли спекула при формиране на цената на млечните продукти

Комисията припомня и възможността за предоставяне на информация и доказателства относно таен картел във връзка с Програмата за освобождаване от санкция или намаляване на санкциите, която също може да се намери на страницата на КЗК - www.cpc.bg/prohibited-agreements.

На 16 февруари бе оповестено, че Комисията започва предварително проучване по глава Седма (Забрана за нелоялна конкуренция) и Глава Седма "б" от Закона за защита на конкуренцията (Забранени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти). Повод за проучването са множество съобщения и изявления в медиите, както и сигнали на потребители за увеличаване на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги на територията на страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg