Не купувайте онлайн лекарства и препарати срещу COVID-19. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНТ.

Той обясни, че след избухването на пандемията има хора, които се изкушават да бъдат насочени към измамни послания, които нямат добавена стойност. В интернет има нелоялни практики, които могат да бъдат разделени на две групи: стоки и услуги срещу коронавируса и начинът на тяхното представяне, с което потребителите са сигурни, че дадено нещо може да им помогне.
 
Има около 10 случая, свързани с нелоялни търговски практики, по които КЗП са се произнесли. От 1000 до 30 000 лева варира глобата за нелоялните търговски практики.

Маргаритов се надява на търговците, на които е наложена глоба, да си вземат бележка и да не се възползват недобросъвестно от хората. Уязвимите групи, пенсионерите или болните хора най-много биват лъгани за лепенки, препарати или хипноза, които лекуват COVID-19.

Във връзка с изготвения Закон за колекторските фирми, Маргаритов заяви, че законът, който е подготвен от КЗП и Министерство на икономиката е добър начин да се решат отношенията, които не са получили своята регламентация през последните 30 години.

Мамят пенсионери по нова схема

Законът е представен за обществено обсъждане и среща своето одобрение, уточни Маргаритов. Законът предвижда да се прилага и за банковите кредити.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg