Жена на 31 години от град Завет е станала жертва на измама през интернет, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

Около 14:10 часа вчера потърпевшата получила съобщение на личния си е-мейл, в което се изисквало клиентите на определена банка да авторизират допълнително акаунтите си.

Жената отворила прикачения линк и въвела данни за дебитната си карта и телефонния номер. В същия момент получила обаждане от мъж, представил се за служител на банката, който й заявил, че има проблем с еднократния код. Тя получила нов код, който продиктувала, след което установила, че от сметката ѝ липсват 520 лв. След сигнал в полицията е започнато разследване за престъпление.

Източват ни картата с обяви за евтини стоки

Това е поредна подобно престъпление в Разградско. През юли 36-годишен мъж от Кубрат беше въведен в заблуждение от „клиент“ чрез мобилното приложение „Вайбър“ да предостави данни на банковата си карта. Уговорката била да му бъде преведена сумата от 300 лева чрез услугата „Купи с куриер“.

istock
istock

При друг случай 54-годишен мъж от областния град изгоря с близо 3000 лева, след като беше въведен в заблуждение, че трябва да обнови данните си за онлайн банкиране.

Месец по-рано 47-годишна жена от Завет установи, че от сметката ѝ липсват 1700 лева. Стана ясно, че без нейно съгласие, посредством интернет са били направени плащания към сайтове за продажба на стоки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg