Нова измама се появи в социалните мрежи. Ботове се свързват с личните профили на приятели на хора с много последователи във Facebook, разказва Нова телевизия.

Това става като ги отбелязват в постове, в които обещават, че ще получат крипто награди, ако им пишат в следващите часове. Какво се прави в такъв случай и как да ги разпознаем?

Източват банковата ни карта с нова измамна схема

„Мой приятел ме потърси им и каза, че споделям информация, свързана с криптовалути. Беше създаден профил от мое име със същата снимка. Веднага написах пост, за да уведомя последователите си, че това не съм аз. Странното беше, че фалшивите профили започнаха да пишат под моята публикация и да ме заплашват”, разказа в ефира на „Здравей, България” дигиталният експерт Георги Малчев.
 

istock
istock

„Целта е да се откраднат лични данни. Моят съвет е, ако видите, че са създали същия като вашия профил, сменете си снимката, за да не се объркват хората”, коментира Георги Ненов, автор на подкаст.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase