Новият подобрен регламент относно роуминга влиза в сила от утре. С него се удължава до 2032 г. срокът на "Роуминг като у дома" - схемата, благодарение на която пътуващите в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство могат да телефонират, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет в чужбина без допълнителни такси, съобщиха от Европейската комисия.

Това е особено осезаемо предимство на нашия европейски единен пазар, смята Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера".

Влизат в сила нови цени на роуминг услугите

Новите правила ще донесат също значителни ползи за предприятията и гражданите на ЕС, които ще се ползват от по-добри условия на роуминг, предоставящи същото качество на мобилните услуги в чужбина като у дома. Освен това ще бъде подобрен достъпът до спешни повиквания в целия ЕС и ще бъде гарантирано предоставянето на ясна информация за услугите, които евентуално са предмет на допълнителни такси.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон подчерта, че времето, когато трябваше да изключваме мобилните данни при пътуване в Европа, за да се предпазим от сериозните сметки за роуминг, вече е в миналото. И ние възнамеряваме да запазим тази ситуация през следващите 10 години, за да продължаваме да подобряваме живота на гражданите в ЕС, добавя той.

istock
istock

Оттук нататък операторите, предоставящи мобилни услуги, следва да гарантират, че потребителите получават достъп до 4G мрежи или до по-напредналите 5G мрежи, ако такива са на разположение в посещаваната от дестинация. Потребителите следва да могат да намерят информация за достъпността на мрежата в своите договори за мобилни услуги и на уебсайтовете на операторите.

Когато потребителите пътуват със самолети или кораби, мобилните телефони могат автоматично да се свързват към бордовата мрежа, осигурявана от спътници. Ползването на услуги за мобилна връзка, предоставяни от неназемни мрежи, може да е свързано с много високи допълнителни такси.

Новите правила за роуминга задължават операторите да защитават своите потребители и да ги уведомяват, ако техните телефони се свързват към неназемни мрежи. Освен това операторите следва автоматично да прекъсват мобилните услуги, когато таксите им през неназемни мрежи достигнат 50 евро или друга предварително определена граница.

Операторите могат да предлагат допълнителни услуги, например възможност за отказ от ползване на роуминг на самолети и кораби.

Потребителите следва да могат да вземат информирани решения относно използването на услуги, които могат да доведат до допълнителни разходи. При пътувания в чужбина повикванията към номера за обслужване на клиенти, застрахователни услуги и услуги на авиокомпании, както и изпращането на текстови съобщения за участие в конкурси или събития могат да бъдат по-скъпи, отколкото у дома.

Операторите трябва да гарантират, че предоставят на потребителите информация за видовете телефонни номера, които могат да доведат до допълнителни разходи, когато потребителите набират или получават достъп до такива номера от чужбина.

istock
istock

Новите правила за роуминга гарантират, че гражданите познават единния номер на ЕС за спешни повиквания 112, който могат да използват навсякъде в ЕС, за да се свържат със службите за спешна помощ.

До юни 2023 г. всички оператори следва да изпращат автоматични съобщения до своите клиенти, които пътуват в чужбина, за да ги информират за наличните алтернативни средства за свързване със службите за спешна помощ, например чрез текст или приложения в реално време. Гражданите, които не са в състояние да извършват гласови повиквания, могат да използват тези алтернативни средства.

Новият регламент за роуминга определя по-ниски цени на едро и съответно разходи на операторите, използващи мрежи в чужбина, за да предоставят услуги на своите пътуващи в чужбина клиенти. Пределните цени на едро са определени на равнища, които гарантират, че операторите могат да понесат и да си възстановят разходите за предоставяне на роуминг услуги на потребителите на цени за вътрешния пазар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg