Настоящата година е била по-добра за българите в сравнение с предходните три години, показват данни от проучване на агенция "Тренд". Близо две трети твърдят, че са се чувствали щастливи през 2023 г. Около 40 % очакват 2024 г. да бъде по-добра година за България, сочат резултатите. 

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо отминаващата 2023 г. и очакванията за следващата година. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+. 

През 2023 г. се запазва тенденцията на ръст при оценката на българите за личното им щастие и така нивото се възстановява до това от преди пандемията от COVID-19. Спрямо декември 2022 г. делът на хората, които се определят като щастливи през изминалата година, се покачва със 7 % и достига до 64 %. 

От декември 2020 г. насам за първи път отчитаме положителна промяна по отношение оценката на страната за изминалата година. Въпреки че делът на песимистите отново има мнозинство (57 %), той намалява с над 20 % спрямо предходните три години, посочват от агенция "Тренд". Същевременно от 2020 г. насам средно 12 % определят годината като добра, докато 2023 г. е определена като такава от 28 %. 

Каква надница се полага при работа по празници

Близо 6 от 10 българи (59 %) оценяват годината като добра в личен план. Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За под една трета (30 %) отминаващата година е била лоша. Оценката и за страната, и в личен план е най-висока сред най-младите (18-29 г.), които традиционно са по-оптимистично настроени, докато с покачване на възрастта негативизмът се засилва, отбелязват от "Тренд". 

istock
istock

Очакванията за идната 2024 година са по-скоро позитивни. Близо 40 % са на мнение, че България я очаква една по-добра година, а 29 % предвиждат по-лоша година. И тук персоналните очаквания са по-оптимистични – 49 % разчитат, че 2024 г. ще е по-добра за тях в личен план, а 17 % са скептично настроени. И при тези нагласи влияние оказва възрастта на респондентите – близо седем от десет от хората под 30 г. очакват по-добра година, докато сред хората над 70 г. това споделят едва трима от десет души.

В сравнителен план българите поставят най-висока оценка през изминалата година на личния си живот – 53 % казват, че равносметката е добра. За сравнение 32 % оценяват 2023 г. като по-скоро добра за професионалния им живот, а 22 % като по-скоро добра за финансовите им възможности.  

Близо половината (48 %) от българите имат усещането, че истинският коледен дух на празниците се е променил в последните години. Това мнение изразяват по-често от средното  хората над 40 г., както и жителите на малките градове и селата, отбелязват от "Тренд".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg