Батериите на електрическите тротинетки са добре защитени. Това коментира за БТА Илия Левков, председател на Управителния съвет (УС) на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) и изпълнителен директор на ИКЕМ АД, след инцидента с електрическа тротинетка, която избухна при зареждане в жилище в София.
 
По думите на Левков проблеми със зареждане на този тип батерии може да възникнат при неизправност в електрическата мрежа или с несертифицирана и нестандартизирана зарядна станция, когато се зареждат по такъв начин. Възможен е и фабричен дефект на батерията, но това се случва изключително рядко. Левков даде пример с анализ на батериите на "Нисан Лийф" (Nissan Leaf) - на 400 000 продадени броя, дефектиралите са 0,01 процента.
 
По думите му обикновено проблемите са свързани с недобре занулена и заземена мрежа.
 
На въпрос дали е възможно при конкретния инцидент проблемът да е локален, а не толкова в самото устройство, той посочи, че в огромния процент е именно в електрическата мрежа.
 
"Българският държавен стандарт е перфектен и точен за това, но не винаги изпълнението е такова. Ако се получи така нареченото междуфазово напрежение, което да не може да бъде усетено от системата за защита на зарядното за тротинетката, е възможно да се случи подобен инцидент", каза той.

Какви са правилата за каране на електрическа тротинетка в града

Експертът посочи и че неизправността в електрическата мрежа не се покрива от застрахователя, ако има застраховка.
 
"Волво" не разрешава предаване на техните неръждаеми хибриди на клиенти, без да е обследвана ел. мрежата, на която те се зареждат, токова защита в таблото, задължително заземяване по стандарт и чак тогава потребителите могат да зареждат", посочи още той.
 

istock
istock

По думите му проблем в електрическата мрежа може да повреди и зарядна станция. Друг вариант за подобни инциденти с възпламеняване на батерията е удар върху превозното средство или някакъв пробив. "Скокове, качване по тротоари, всичко това наранява корпуса, в който е самата батерия на тротинетката", коментира той и посъветва тя да се ползва според инструкциите за безопасност.
 
На въпрос има ли информация за инцидент с батерия на електромобил, той даде пример със случай в чужбина, при който клиент на "Рено" е минал през дълбока локва, в която е имало камък. При удара в камъка се нарушава целостта на опаковката на батерията и в нея влиза вода. Възпламеняване няма, но тя се поврежда.
 
Илия Левков каза още, че тротинетки трябва да се купуват от оторизирани дилъри със съответните сертификати за безопасност, защото на пазара има и фалшификати. Предупредителен сигнал за потребителя е, ако предлаганото електрическо превозно средство е прекалено евтино.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg