Анонимни търговци продават стари електроуреди, като ги представят за нови. За измамата сигнализираха десетки зрители на NOVA, получили техника с дефекти след покупка от интернет. Кой продава уреди втора ръка като чисто нови – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
 
Атрактивната оферта за електроуреди привлича Доротея Георгиева в края на миналата година. Техниката се рекламира във Facebook група за продажба на нови уреди, внос от Германия.
 
Жената купува пералня, комбинирана със сушилня за 999 лв. Още при разопаковането на уреда обаче остава неприятно изненадана.
 
„Дойде същият уред, но се оказа, че той съвсем не е нов. Още при доставката беше без опаковка, без ръководство за употреба, без упътване. Един от маркучите липсваше”, разказа тя.
 
Въпреки това решава да пробва дали пералнята работи нормално.„Когато я отворихме, се оказа, че вътре има вода. Допуснахме, че може би е заради проверка на уреда”, обясни жената.
 

istock
istock

Неприятните изненади обаче не спират до тук.„Монтирахме пералнята и я използвахме веднъж. При втория ни опит се изписа надпис „грешка””, разказа Доротея.

Напомпват сметката ни в пъти с нова телефонна измама

Жената опитала дори да свърже пералнята с мобилно приложение, от което дистанционно да управлява работата. Тогава окончателно разбира, че техниката, която е купила, вече е ползвана. „Изписа, че серийният номер на този уред е вече регистриран на друг потребителски профил”, разказа тя.
 
Доротея опитва да се свърже с търговеца, за да поправи дефектите или смени пералнята с нова. Първоначално получава обещание, че уредът ще бъде ремонтиран. Обещанието обаче остава само на думи.

istok

 „След това отново звънях на посочените телефони в страницата – там никой не вдигна, писах съобщения, но никой не отговори. Накрая просто ме блокираха”, разказа още Доротея.
 
Екипът ни опита да се свърже търговеца, но без резултат.  Бърза проверка във форумите в интернет показва, че ужилените купувачи от тази група са десетки. Уредите, които купуват, са различни, но при всички вместо поръчания нов, идва стар или с дефекти.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg