Във връзка с публикации в социалните мрежи и в някои медии за нелоялна практика в заведения за хранене Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверка на изнесените факти.

Ще бъдат проверени обявените цени в заведението и дали има съответствие между това, което се предлага в менюто и това, което се консумира и калкулира като цена. В хода на инспекциите ще се следи дали потребителите получават пълна, вярна и точна информация, която по начина на представяне не е заблуждаваща за клиентите.

Става въпрос за пост в социалните мрежи, че семейство е платило 650 лв. за три пържоли в ресторант във Варна.  Хората не обърнали внимание, че цената е на грамаж. Причината за високата сметка е, че месото било много специален сорт. 100 грама стрували близо 35 лв., а трите пържоли били 1400 грама.

Проверяват хотелите с all inclusive по морето

Служителите на Комисията за защита на потребителите ще проверяват не само въпросното заведение и хранителни обекти по Черноморието, а също така дали има нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите на заведенията в цялата страна.
 

istock
istock

За неспазване на Заповед на Председателя на КЗП за нелоялната практика по ЗЗП е предвидена имуществена санкция между 3 000 и 70 000 лева за юридическо лице и между 2000 и 50 000 лева за физическо лице.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg