За една година разходите на домакинствата във Варненско са се увеличи с над 20 процента, съобщиха днес от Териториалното статистическо бюро „Североизток“ в крайморския град.

През 2021 г. за нуждите на член на семейство са харчени средно по 8 112 лева, докато през 2020 г. са били с 20,3 на сто по-малко. За периода 2012-2021 година разходите на домакинствата са се увеличи близо 2 пъти.

За последните 10 години най-рязък е скокът при харчовете за транспорт и съобщения – близо два пъти спрямо 2012 г. Увеличението при разходите, свързани с битовите сметки и поддръжката на жилищата, е 1,7 пъти. За храна, спрямо общия разход на семейството, варненци са давали със 7,8 процента повече.

Българите плащат по-редовно вноските си

През миналата година са настъпили промени и в потреблението на семействата в региона. В сравнение с 2020 г. е намаляла консумацията на хляб и тестени изделия, на кисело мляко, сирене и яйца. Варненци са увеличили купуването на безалкохолни напитки, зеленчуци, плодове и на месо и месни продукти. На годишна база се е увеличило и потреблението на алкохол и цигари.

istock
istock

През 2021 г. годишният общ доход средно на член на домакинство в областта е 8 069 лева, с 12,7 на сто повече в сравнение с 2020 г. За последните десет години увеличението е 1,9 пъти. През последната декада са настъпили изменения и в източниците на доходите на семействата. Основен остава работната заплата. Намаляват доходите от самостоятелна заетост.

Доходите на младите по-нестабилни от тези на възрастните

За сметка на това има увеличение при работещите на втори договор, като за последните 10 години този начин за осигуряване на пари за семейството се е увеличил 3 пъти. Доходите на домакинствата във Варненско от социални трансфери през миналата година намаляват с 32 процента спрямо 2020 г. и с 34,7 на сто в сравнение с 2012 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg