Проучване "Заплатите по време на инфлация" показва, че 85,07 на сто от българските служители не са доволни от увеличението, което са получили през 2022 година. То е проведено от кариерната платформа Kaderabotim.bg в периода 15-30 юни и в него са взели участие 1172 служители от различни професионални сфери. 

Сред тях най-много са представителите на сектор търговия и продажби на дребно, следвани от производство, здравеопазване, банки, финанси, застраховане, образование, счетоводство, информационни технологии и др.

ЕК очаква заплатите у нас да нарастват с по-умерен темп догодина

Най-голям е делът на служителите в големи компании (с между 500 и 1000 души или с над 1000 души персонал). Целта на изследването е да предостави обективна информация за нивата на заплатите и тяхното увеличение у нас през настоящата година, която се характеризира с високи нива на инфлация, посочват от платформата. 

istock
istock

Данните показват, че едва 6,31 на сто от участниците в допитването определят повишението на заплатата си като задоволително, а останалите 8,62 на сто не могат да преценят. Близо една четвърт (24,91 на сто) от анкетираните получават брутно трудово възнаграждение под 1000 лева. Най-голям брой анкетирани (39,68 на сто) споделят, че месечната им заплата е в диапазона 1000-1500 лв. бруто, а едва 7,34 на сто посочват, че работодателят им изплаща брутно месечно възнаграждение над 3000 лева.

Доклад: Заплатите в България са по-ниски

На въпроса "Какво увеличение на заплатата получихте тази година?", най-голям дял от анкетираните (44,88 на сто) отговарят, че заплатата им не се е променила през последните месеци. След тях се нареждат служителите с между 5 и 10-процентно увеличение (20,82 на сто) и тези с до 5 на сто повишение - 16,8 на сто. Резултатите от проучването показват, че малко над 2 на сто от работещите у нас са получили над 25 на сто повишение на заплатата си.

istock
istock

Обект на изследването са и социалните придобивки, като данните показват, че работодателите на 11,43 процента от анкетираните не им предоставят такива. Сред предлаганите социални придобивки най-голям е делът на допълнителната здравна осигуровка (15,61 на сто), следвана от гъвкавото работно време или работата от вкъщи (11,86 на сто), абонамента за медицински услуги (11,26 на сто), допълнителните дни отпуск (10,41 на сто), фитнес абонамент, карта за спорт или други тренировки (9,04 на сто), както и възстановяване на транспортните разходи (8,19 на сто).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg