В област Плевен средната брутна месечна работна заплата през първото тримесечие на годината е 1237 лв. и е по-малка спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. с един процент. Това показват данните на Териториално статистическо бюро (ТСБ) – Северозапад. 

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2022 г. е 1 226 лв., за февруари – 1 215 лв., за март – 1 269лв. 

В обществения сектор средната месечна работна заплата е 1 432 лв., а в частния – 1 144 лв. През първото тримесечие на годината заплащането в Плевенска област е нараснало с 8.2 на сто в сравнение със същия период на миналата година. По-голям ръст се отчита в частния сектор – с 11.5 процента, в обществения увеличението е с 2.8 на сто. 

ЕК очаква заплатите у нас да нарастват с по-умерен темп догодина

Най-високоплатени са заетите в сферата на хуманно здравеопазване и социална работа, средната заплата тук е 1 996 лв. След тях се нареждат работещите в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива" със средна заплата от 1 732 лв., "Финансови и застрахователни дейности" - 1 684 лв. и други.

В сравнение с останалите области на страната през първото тримесечие Плевен е на 12-о място по показател средна брутна работна заплата. За наблюдавания период средната заплата за страната е 1 593 лв. - с 356 лв. по-висока от тази за област Плевен, уточняват от ТСБ - Северозапад.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.