Наближава Черния петък, където всеки втори българин е решен да се възползва от намаленията в търговската мрежа. Невинаги обаче зад отстъпките се крият реалните цени.
 
На главната улица на Пловдив също изобилства от витрини, изкушаващи потребителите да си купят намалена стока, но наистина ли е такава? Според Стоянка Грибачева, главен експерт в КЗП, много често става дума за реални отстъпки, но има и установени нарушения. "Понякога са обявени проценти намаления, които са доста по-различни от реалните.

Има и изкуствено завишени цени на стоки, които после да бъдат свалени за т.нар. намаление. Тези стоки трябва да бъдат проследени, че поне един месец са се продавали на една цена, за да бъдат после намалени", обясни тя пред NOVA NEWS.

Проверяват магазините за намаленията на цените

Съветът на експертите е потребителите да внимават - да гледат етикета и цената на него - дали има стара, задраскана цена и намалена - нова. Периодът на намаление не трябва да е по-дълъг от един месец и по-кратък от един работен ден. А при съмнения потребителите следва да сигнализират на КЗП.
 

istock
istock

Сред най-честите нарушения са липса на обявяване на конкретните стоки, които са намалени, както и отсъствие на двата етикета - преди и след намаления. Потребителите нямат право да върнат стока, закупена в Черен петък, освен ако търговецът изрично не се съгласи. А при закупуване онлайн това може да се случи в 14-дневен срок.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg