Единодушно Конституционният съд обяви за противоконституционно отнемането на свидетелство за правоуправление и спиране на автомобил от движение заради неплатени глоби. 

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева след масовите проверки за стари задължения на пътуващите за почивка в Гърция миналото лято. 

Конституционният съд: КАТ не може да отнема книжки за глоби

Според съда, за да принуди длъжниците да платят наложените им глоби по Закона за движение по пътищата, законодателят е ограничил упражняването на основни конституционни права на гражданите, каквито са правото на свободно придвижване и правото на собственост. 

istock
istock

„Всяко ограничаване на права,  което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава", са категорични конституционните съдии. 

Ако вече ви е била взета шофьорската книжа или са ви свалени номерата на колата заради неплатени глоби, въпреки решението на Конституционния съд, според юристи няма как да си търсите правата по съдебен път. Това е така, тъй като решението действа занапред.

Незаконно: Отнемане на шофьорска книжка заради неплатена глоба

„Най-лесният начин го видяхме. Той ни връща обратно във феодализма. Това не е подходът, който трябва да се следва”, смята проф. Пламен Киров – бивш конституционен съдия.

Това според него не е помогнало и за безопасността по пътищата.

istock
istock

„Има хора, които дължат огромни суми в размери на хиляди левове и които продължават да шофират по пътищата на България. Този проблем трябва да бъде решен”, категоричен е той.

Омбудсманът Диана Ковачева посъветва МВР доброволно да върне отнетите книжки.

„Имам жалби в последните месеци от водачи на МПС, които са спирани на територията на страната като са проверявани не само те, но и пътниците в колата за неплатени глоби”, каза тя.

От МВР не коментираха как ще процедират с отнетите шофьорски книжки на стотици българи. Позицията им беше, че няма да коментират съдебни решения. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg