Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е направила над 20 хиляди проверки в обекти за продажба на хранителни продукти. 318 от тях са по сигнали на граждани.

Най-често са съставяни актове за недостатъчно честа дезинфекция в търговските обекти, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло и служители, които не са обучени да работят в ситуацията с COVID-19.

Това става ясно от проверка на Асоциация „Активни потребители“ за спазването на противоепидемичните мерки. За разследването са избрани както големи хипермаркети, така и по-малки квартални обекти.

„Аз лично съм виждал празни устройства за дезинфектант на входа на магазини - посочва Богомил Николов от потребителската асоциация. На входа на търговските обекти е абсолютно задължително да има поставени работещи дезинфектанти. Важно е да се откроят и видовете дезинфекциращи устройства. Най-добри са тези, които не се налага да бъдат докосвани, а са на фотореле. Така само си поставяме ръката и тя ще бъде напръскана от устройството. Но в някои магазини устройствата изискват да ги пипаме, което не е най-добрият вариант, защото е допълнителна критична точка.“

istock
istock

Освен това трябва да се има предвид, че единствените продукти, които предпазват потребителите от заразяване с COVID-19, са течните препарати на спиртна основа, в които концентрацията на етанол е 70%. Според експертите именно спиртът е сред най-ефикасните и безопасни химикали, позволяващи ефективна редукция на патогените, включително коранавируса, тъй като влияе върху белтъците на микроорганизмите. Това води до денатурация на протеините, което убива патогените.

Как трябва да носим правилно маската против COVID-19

Не всички клиенти обаче спазват правилото за дезинфекция. Ето защо според от „Активни потребители“ най-важен е контролът. „В момента най-много се притеснявам от липсата на координация между институциите. Не съм много сигурен дали този тип проверки трябва да се извършват от районните здравни инспекции или от агенцията по храните. От това най-много ме е страх - да няма прехвърляне на отговорност“, казва Богомил Николов.

istock
istock

"Най-често подаваните сигнали са заради това, че гражданите намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Те алармират и за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", отчита д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Досега агенцията е съставила 1881 предписания и 52 акта за нарушения. Стоева допълва, че няма определен тип обекти, в които да се наблюдава концентрация на тези нарушения, както и че проверките ще продължават по всички обекти без предпочитания към някои от тях.

От Столичната здравна инспекция също обявиха, че само за седмица са направени 210 проверки. Сред тях са и обектите за търговия и производство на храни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg