Интернет адреси с практическа информация за работодателите как да осигурят справедливи и безопасни работни места в условията на COVID-19 са събрали от Европейския орган по труда (ЕОТ) в сътрудничество с Европейската агенция за безопасност и здраве (EU-OSHA). Това съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Публикуваните връзки са полезни и за мобилните работници или за търсещите работа в страните от Европейския съюз.

Гарантирането на безопасността на труда в селското стопанство особено когато се отнася за сезонните работници, често е предизвикателство, а пандемията увеличава отговорностите на работодателите в това отношение, отбелязват от ЕОТ.

Един от акцентите на кампанията "Права през всички сезони" е да се осигурят информационни ресурси, с които да се подпомогнат усилията на работодателите да изпълнят задълженията си, свързани с действащите правила за справедливи условия на труд, включително и за безопасност и здраве при работа в условията на за COVID-19. В статията на ЕОТ са включени препратки към няколко източника, които могат да помогнат на работодателите и работещите да получат официална и надеждна информация в тази насока.

istock
istock

"Ръководство за Ковид-19 - обратно на работните места" - разработено е от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа е налично на 25 езика, включително и на български.

EU-OSHA разработи и онлайн инструмент за интерактивна оценка на риска от разпространение на COVID-19, който е преведен на български език по настояване на Инспекцията по труда в България и адаптиран съгласно българското законодателство от служители на Агенцията. Той е един от всички 41 инструменти за различни икономически дейности, включително за "Растениевъдство и животновъдство", достъпни на български език.

Повече информация за правата и задълженията при наемане на сезонни мобилни работници може да бъде открита в социалните медии с хаштаг #Rights4AllSeasons.

Европейският орган по труда провежда кампанията "Права през всички сезони" в партньорство с Европейската комисия, мрежата EURES, Европейската платформа за борба с недекларирания труд, страните от ЕС и социалните партньори и с подкрепата на EU-OSHA.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg