Опасни течности за чистачки заливат пазара. За това предупреждават автоексперти в началото на зимния сезон.

Според тях най-евтините зимни течности съдържат високи концентрации на токсичното вещество – метанол, съобщава NOVA.

В автосервизите техниците получават все повече сигнали от шофьори за некачествени продукти за подготовка на автомобилите за зимните месеци.  

Токсични течности за чистачки и антифриз с примеси се продават масово на пазара, предупреждават и от Съюза на българските автомобилисти.

Стоки с дефекти и забавени пратки на Черния петък

Част от фалшивите продукти дори съдържат метанол, който от повече от година е забранен за влагане в течностите за чистачки. И то в количества, в които може да е силно токсичен за пътниците в колата.

istock
istock

С падането на температурите навън, изненадващите ремонти в сервизите растат. Замръзване при почистване на стъклата и повреди по охладителната система най-често водят шофьорите там през последните дни. След бърз преглед – диагнозата е категорична: некачествени зимни течности.

Българите се отказват от ремонт и покупка на кола

„От парното, от радиатора излизат страшни мърсотии. Трябва да поддържаме по-често автомобилите си”, посочва автомонтьорът Алекс Иванов.

Водени от ниската цена, шофьорите често, без да разберат, попадат и на опасни продукти за почистване на стъклата, разказва автоекспертът Румен Дунев. В тях дори се влага силно токсичният метанол.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg