В момента цената на международните пазари на нефта пълзи нагоре, опитва се да стигне 100 долара за барел, но лично аз не очаквам да се случи, каза пред БНТ енергийният експерт Васко Начев.

"Много е важно как ще се развият нещата в Украйна, това би предопределило евентуално цената на нефта да стигне 100 долара. Стигне и 100 долара, при нас цените ще се покачат с още 10 стотинки", обясни той.

Ще скочи ли още цената на горивата у нас

Не смята, че цените на горивата у нас ще достигнат 3 лева. Коментира, че е нормално да има различни цени в различните градове у нас, защото разходите не са еднакви.

40% от горивата у нас идват от "Лукойл", няма как да няма всеобщо покачване на цените, коментира още Начев. Подчерта, че акцизът у нас е най-нисък в Европа.

istock
istock

"Спомняте си, че беше създадена Национална петролна компания, която да натисне цените надолу. Беше ясно, че нищо няма да се случи. Бюджет от 55 милиона им беше отделен, до този момент няма никакъв резултат. Ако има, той е някъде скрит надълбоко и нито един от нас не го е усетил", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg