Проучване на Българската стопанска камара е показало, че две трети от професиите ще станат автоматизирани в следващите пет години. Това ще се отрази директно върху заетостта и необходимостта хората, ангажирани с тези професии да придобият нови дигитални умения или да се насочат към друга работа.

За да се избегне изключването от трудовия пазар на стотици хиляди заети и рязкото увеличаване на безработицата заради автоматизацията и дигитализацията, са необходими общите усилия на публичните институции, социалните партньори, предприятията и работещите - каза Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара.

Според проведеното изследване, само 16 процента от предприятията разполагат с дългосрочни стратегии и ресурсно обезпечени програми за дигитален преход. За 84 процента от работодателите техните предприятия имат други неотложни приоритети. Обръща се повече внимание на технологиите, но не и на хората:

Фирми масово не спазват 8-часовия работен ден

"Мога да използвам една метафора: технологиите ни свързват, но и технологиите ни делят. Наблюдаваме действително дигитални разслоения в работната сила" - коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Камарата. Около една трета от работната сила е застрашена да изпадне от пазара на труда, посочи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg