5,2 на сто е равнището на безработицата през юни.

От Агенцията по заетостта посочват, че спрямо месец май понижението е с половин процент, а на годишна база с над 3 пункта.

Така през юни се повтаря исторически най-ниската стойност на регистрираната безработица, отчетена някога от институцията.

Вдигат заплатите, кризата за кадри се завръща

Регистрираните безработни са 170 716, работа са започнали 26 000 - с 4 хиляди повече от предходния месец. Общо 8000 лица от рисковите групи са започнали работа на субсидирани работни места.

Най-много безработни са били наети в преработващата промишленост, хотелиерство и ресторантьорство. 

Продължава изплащането на средства по антикризисната мярка за краткосрочна подкрепа на заетостта – добре познатата вече 60/40. Така чрез нея през месеца близо 80 000 заети получиха своите финансови стимули от държавата.

Мярката „Запази ме”, финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури до края на юни средства на над 57 300 заети лица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg