През тази година "Фейсбук" (Facebook) ще наеме 1000 души в Лондон в областта на разработването и безопасността на продуктите, като световната социална медия ще продължава да разраства своя най-голям инженерен център извън САЩ след излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Над половината от новите работни места ще бъдат в областта на технологиите, включително софтуерното инженерство и науката за данни, заяви в интервю за агенцията вицепрезидентът на "Фейсбук" за Европа, Близкия Изток и Африка - Никола Менделсон.

EK погна Фейсбук и Гугъл заради личните данни

Ще бъдат наети служители и в екипа за "общностен интегритет", който екип кара софтуерни продукти да откриват и премахват вредно съдържание от платформи на Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp.

Г-жа Менделсон заяви, че привлекателността на Лондон е не само в технологичната му екосистема, но и в силата на творческите индустрии.

Тя посочи, че макар ентусиазмът по отношение на Лондон да е необичаен, подобно на други технологични компании, "Фейсбук" също желае сигурност относно Брекзит.

"Правителството на Борси Джонсън беше много ясно за това как ще изглежда Брекзит и поради това ще продължим да инвестираме тук в Лондон", посочи Менделсон.


Премиерът Борис Джонсън заяви, че разрастването на "Фейсбук" в Лондон е "страхотна новина".

Укрити 300 милиона чрез търговия през социални мрежи и сайтове

"Ние се ангажираме да направим Обединеното кралство най-безопасното място в света за онлайн, заедно с това, че е едно от най-добрите места за базиране на технологичните компании", отбеляза той.

Главният оперативен директор на "Фейсбук" Шерил Сандбърг ще обяви новите работни места във вторник, преди да отпътува заедно с Никола Менделсон за Севтовния икономически форум в Давос, с което броят на британските служители на компанията ще надмине 4000.

Компанията се опитва да възстанови доверието в своите интернет платформи след скандала с Cambridge Analytica през 2018 година, в който британската фирма за политически консултации се оказа, че е събирала данни от Facebook за профилиране и насочване на избиратели.

Facebook дава 1 млрд. долара за жилища за бедни

Ник Клег, ръководител по обществените въпроси на Facebook и бивш британски политик, заяви в понеделник, че компанията ще свърши по-добра работа за предотвратяване на "лоши актьори" да манипулират президентските избори в САЩ през тази година, отколкото преди четири години.


Никола Менделсон отбеляза, че ще е необходимо време, за да се възстанови доверието.

Междувременно "Фейсбук" поръча проучване, за да покаже икономическите ползи, които платформите му носят за бизнеса в Европа.

Изследването на компанията Copenhagen Economics, което включи анкетиране на 77 320 бизнеси в 15 държави, изчисли, че приложенията на Facebook са помогнали за създаването на 208 милиарда евро икономическа стойност през миналата година.

"Когато екстраполирате това допълнително, се вижда, че е довело до 3,1 милиона работни места в Европа в резултат на хората, използващи нашите платформи", посочи г-жа Менделсон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg