До края на февруари се очаква да бъде готов проектът на правителствено постановление за начина, по който ще се компенсират неравенствата в заплащането в различните структури на администрацията.

Това каза за БНР председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Валентина Васильонова. По този механизъм със задна дата от 1-и януари 2024 година ще бъдат разпределени предвидените в държавния бюджет близо 268 милиона лева за преодоляване на диспропорциите в заплатите:

Държавни служители с фрапантни разлики в заплатите

"Методиката, която в момента разработва Министерски съвет, има за цел да изравни и да направи по-справедливи възнагражденията на работещите в структурите на различните системи, публична администрация, така че да се достигнат нормални нива на възнаграждения. Самата методика включва събиране на информация за основните месечни трудови възнаграждения на всички работещи в администрацията, в тези системи, по длъжности".

istock
istock

Представители на ръководството на КНСБ заедно с лидерите на синдикални федерации започнаха срещи с администрацията на Министерския съвет във връзка с проекта на постановлението. От КНСБ предупредиха, че на редица места има готовност за протести, ако заплатите не бъдат повишени. Васильонова уточни:

"Най-важното е, че в това постановление изрично ще бъдат казани – примерно парите за градушките са толкова и са за достигане на такива нива на възнаграждения, за еди коя си агенция – толкова и отиват направо там".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg