В закона ясно са определени условията и редът за оценяване на служителите в държавната администрация за изпълнението на заеманите от тях длъжности, както и за повишаване в държавна служба на държавните служители.

Основните цели на оценяването на изпълнението на служителите и повишаването в държавна служба на държавните служители са преди всичко създаването на условия за ефективно управление на изпълнението на ниво администрация, административно звено и отделен служител за постигане целите на съответната административна структура, да се оцени приноса на отделния служител за изпълнението на целите на съответните административно звено и административна структура и справедливото определяне на възнагражденията на служителите спрямо техните постижения.

Особености при трансформиране на длъжност в администрацията

Също така се цели да бъдат определени нуждите от развитие на всеки служител и подобряване на неговите компетентности, подобряването на работните взаимоотношения, включително между ръководители и подчинени, както и създаването на условия за реализиране на справедливи и прозрачни процедури за професионално и кариерно развитие.

При упражняване на правомощията си по ръководство и контрол на администрацията, органът по назначаването разполага с оперативната самостоятелност да прецени начина на организиране на администрацията, с цел оптимизация на нейната работа, включително при преназначаването на експертите в държавната администрация. Процедурата за това е определена в закона, а каква е тя и какви стъпки следва да се предприемат за осъществяването ѝ, отговаря д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

istock
istock

Въз основа на събраната информация относно служителите, които отговарят на условията и са изразили писмено съгласие да заемат по-високата длъжност, звеното, изпълняващо функции по управление на човешките ресурси, подготвя справка за участниците в конкурентния подбор, която предоставя на непосредствения ръководител.

Когато участникът в конкурентния подбор е само един, т.е. само един служител отговаря на условията за заемане на длъжността и е изразил писмено съгласие за преназначаване на по-високата длъжност, непосредственият ръководител подготвя предложение за преназначаването му, което се съгласува с контролиращия ръководител.

Преназначаване на по-ниска длъжност в администрацията

Ако подготвената справка от звеното по управление на човешките ресурси съдържа повече участници в конкурентния подбор, непосредственият ръководител на административното звено, в което е длъжността, извършва конкурентен подбор, като преценява определени обстоятелства по отношение на всеки от участниците, сред които годишната оценка на изпълнение на длъжността от последното оценяване, притежавания от него ранг, бъдещия потенциал за развитие на служителя, резултатите от положения писмен изпит и показаните професионални и делови качества, установени при проведеното събеседване. Редно е да се уточни, че непосредственият ръководител може да подложи участниците на писмен изпит, ако прецени за необходимо.

Ръководителят, провеждаш процедурата, ако прецени за необходимо, може да подложи участниците на тест за общи компетентности и познания за държавната администрация.

След извършване на преценката по изброените показатели непосредственият ръководител, съгласувано с контролиращия ръководител, подготвя предложение до органа за назначаване на по-високата длъжност на най-подходящия държавен служител. Предложението се оформя съгласно нормативно установен формат и задължително се мотивира.

Органът по назначаването може и да проведе събеседване с предложения за преназначаване на по-високата длъжност държавен служител.

Органът по назначаването не е обвързан от предложението на непосредствения ръководител, провел конкурентния подбор, и може както да преназначи служителя, така и да не го преназначи. В случай че процедурата не приключи с преназначаване, когато длъжността е свободна, следва да бъде издадена заповед за обявяване на конкурс.
 

Справка:

чл. 1, чл. 31, ал. 1, 3, 4, и чл. 32, ал. 2 от Наредба за условията и реда за оценяване изпълнението на служителите в държавната администрация


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg