Бежанците от Украйна няма да повлияят особено на пазара на труда у нас. Това каза пред БТА Светлозар Петров, управител на компанията за комплексни услуги в областта на човешките ресурси "JobTiger".

Той обясни, че първо трябва да се види каква част от тях ще останат в страната и ще поискат статут на закрила, който им дава право да работят.

Петров посочи, че синдикатите говорят за 100 000 души, а бизнесът за 200 000 души недостиг на работна ръка общо за страната. "Аз не виждам, поне към момента, повече от 5 000 до 10 000 души бежанци да се включат на пазара на труда", каза експертът.

70% от украинските бежанци искат да работят у нас

Той обясни, че проблемите при бежанците са на много нива. "Да поискат статут на закрила, много често те са майки с деца, за които деца ние трябва да осигурим кой да ги гледа – детски градини, училища" , посочи той.

На въпрос доколко езикът е пречка за наемане на работа на украинци, Петров каза, че това зависи от позициите. Според него при всички случаи висококвалифицираните кадри нямат проблем, но за регулираните професии със сигурност е пречка. 

istock
istock

На пазара на труда по време на пандемията от ковид-19 имаше няколко сектора, които бяха силно засегнати - ресторантьорство, хотелиерство, търговия, услуги, но за всички останали важи това, че не достигат специалисти и това продължава да е факт, коментира още Петров.

По думите му бизнесът като цяло търси хора и то с всякаква квалификация и на всички нива в йерархията. От друга страна някои от фирмите, предвид неяснотата, която войната ще донесе на пазарите и на клиентите им, са по-внимателни в назначенията, което обаче не означава, че не търсят хора, просто всеки се оглежда да види как ще тръгнат нещата, смята специалистът.

За какви кадри е гладен бизнесът у нас

В IT-сектора и аутсорсинга продължава да има недостиг на кадри, но и в производството и всички останали отрасли се чувства недостигът на хора. Завръщането на българи от чужбина в страната заради пандемията временно компенсира липсата на кадри, но след отминаването й повечето от тях се върнаха в страните, в които са били, така че особена промяна на пазара на труда няма, каза още Петров.

Компанията за комплексни HR услуги JobTiger за 20-и пореден път организира във Варна форума "Национални дни на кариерата". В него участват 28 компании, които предлагат стажантски програми и работни места за студенти и млади специалисти. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg