Предложенията за работа в IT сектора са намалели с 40% за една година. Секторът "Търговия и продажби" вече заема една четвърт от предлагането на работа. Това показва анализ на пазара на труда. Подробности по темата разказа Християн Петков – оперативен мениджър на JoBTiger. На какво се дължи това и какво показва проучването?
 

По думите му спадът на предложенията за месец октомври е цикличен и все още няма конкретен фактор, или причина за него. Общият брой на предложенията не е драстично по-малко от този през изминалата година.

"В края на миналата 2022 година и януари тази година драстично намаля броят на предложенията на обявите в IT сектора и ние оттогава наблюдаваме една почти постоянна тенденция, една почти еднаква разлика на годишна база всеки месец именно, поради този спад там", отбеляза той пред БНР.

Къде се търсят най-много работници

Освен това посочи, че в периода на пандемията, когато много от хората са работели онлайн, IT секторът е започнал да се презапасява със специалисти:

"От една страна за да могат да покрият търсенето от страна на потребителите, а от друга страна тези компании, които са публични, тяхната стойност, тяхната пазарна оценка се вдигна изключително много. И с цел те да растат все повече, назначаваха все повече хора."

istock
istock

След ковид пандемията някои компании са решили да започнат освобождаване на част от персонала. Петков посочи, че според него в момента в България няма излишек на IT специалисти. Другият сектор, при който се наблюдава спад е хотелиерството и ресторантьорството. Причината за това е, че топлите месеци са отминали и хотелиерите не назначават много хора. Това не е нещо нестандартно, а е отново циклично, отбеляза той.

Мъжете работят близо 6 часа повече платена работа

Освен това каза, че в сектора на здравеопазването след летните месеци се наблюдава ръст на предложенията за работа в чужбина.

"Аз бих разделил търсещите работа на различни групи. Хората със семейства, деца и по-ограничена свобода вкъщи не са против връщането в офиса, но разбира се повечето търсещи работа виждат работата от вкъщи като един голям плюс. Не е тайна, че голяма част от възможностите за работа от вкъщи са свързани с IT сферата", сподели Петков.

По думите му що се касае до нагласата на работодателите, от 2020 година досега се наблюдават различни нагласи. През 2020 година в разгара на ковид пандемията всички работодатели, които са могли да предоставят такъв модел на работа са изтъквали, че това е правилно, докато през 2021 година са акцентирали на хибридния модел на работа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg