Намаляват с близо 40 000 наетите лица у нас през третото тримесечие на годината, като достигат 2.31 милиона. Това сочат предварителните данни на НСИ към края на септември. 

От статистиката става ясно, че спрямо предходното тримесечие, най-голямо намаление на наетите лица се отчита в хотелиерския и ресторантьорския бизнес - 15,7%, бизнесът с недвижимите имоти - 4,1% и в административните дейности - 2,2%. Най-голямо увеличение е регистрирано при образованието -1,3%.

На годишна база наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 5.2 хил., или с 0.2%.


150% разлика между заплатата на професор и млад преподавател

Средната месечна работна заплата e 1 249 лв. през третото тримесечие на 2019 г.

На годишна база имаме увеличение с 11,8%, а спрямо предходното тримесечие намаление с 0,9% на средномесечната работна заплата.  

Най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - със 17.8%, „Образование“ - с 15.8%, и „Други дейности“ - с 15.7%.


istock
istock

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2019 г. са:

Как може да се спаси пазарът на труда

- „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 2 988 лева;

- „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 1 980 лева;

- „Финансови и застрахователни дейности“ - 1 973 лева.

Пловдив гони София по доходи

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

- „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 782 лева;

- „Други дейности“ - 912 лева;

- „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - 991 лева.
 

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2019 г. в обществения сектор нараства с 10.5%, а в частния - с 12.2%.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg